Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι

Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι

Το παιχνίδι στο σπίτι μπορεί να είναι δημιουργικό και διδακτικό πολλές φορές. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το παιδί μέσα στο σπίτι πρέπει να υποστηρίζεται με ιδέες για παιχνίδι που δεν το διασκεδάζουν μόνο. Η ώρα του παιχνιδιού μπορεί να αποδειχθεί ως εξαιρετικά ωφέλιμη στην δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού. Παίζοντας μπορεί να μάθει, μπορεί να ακονίσει το μυαλό του και να ανακαλύψει πράγματα που άλλα παιδιά ανακαλύπτουν διαβάζοντας. Ας δούμε κάποιες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι.

-Να φτιάξουμε χάρτες!
Τα παιδιά λατρεύουν να δοκιμάζονται με τη ζωγραφική. Πιάνουν το λευκό μπλοκ ζωγραφικής, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές και αρχίζουν να φτιάχνουν σπιτάκια, δεντράκια, ζωάκια και αυτοκίνητα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίσει χάρτες. Υπάρχουν ιχνηλασίες που βοηθούν στον σχεδιασμό τους και την υλοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει πώς να κατευθύνει σωστά το χέρι του προκειμένου να σχεδιάσει συγκεκριμένες γραμμές στο χαρτί. Ταυτοχρόνως μαθαίνει ηπείρους, χώρες και πρωτεύουσες.

-Παιχνίδια ρόλων
Οι μεταμφιέσεις και τα παιχνίδια ρόλων είναι ένα πολύ εύκολο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε στο σπίτι με τα παιδιά. Ένα παιδί που μεταμφιέζεται σε γιατρό, μαθαίνει ταυτόχρονα τη λειτουργία του σώματος. Αυτό χρειάζεται σωστή καθοδήγηση. Όχι φυσικά να του αναλύσετε την ανατομία του ανθρώπινου σώματος με κάθε λεπτομέρεια, αλλά το να ξέρει πού είναι η καρδιά και πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της, μόνο διδακτικό μπορεί να είναι. Ακόμη, στα παιδιά αρέσει να μιμούνται τους δασκάλους τους. Πάρτε του έναν πίνακα με κιμωλίες και αφήστε το να σας διδάξει όλα όσα έμαθε στο σχολείο. Αν πάλι, είναι πολύ μικρό για κάτι τέτοιο, βοηθήστε το να σχηματίσει λέξεις ή να κάνει τις πρώτες του μαθηματικές πράξεις.

-Παζλ
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε παζλ για όλες τις ηλικίες. Αφήστε το να δοκιμαστεί με τα κομμάτια προκειμένου να συνθέσει την εικόνα. Βοηθήστε το, δείξτε του και ενθαρρύνετέ το να το κάνει μόνο του. Το παζλ είναι ένα πολύ σωστό δημιουργικό παιχνίδι, αφού το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να ταιριάξει τα κομμάτια, να παρατηρήσει, να δοκιμάσει και κυρίως να υπακούσει στα σχήματα και στα χρώματα προκειμένου να κατορθώσει τη μεγάλη εικόνα. Καταλαβαίνετε τον συμβολισμό και το μάθημα που παίρνει ένα παιδί από το παζλ;

-Εξερεύνηση του κήπου ή του πάρκου της περιοχής μας
Αν έχουμε φυτά στο σπίτι τότε παίρνουμε μολύβι και χαρτί ή σημειωματάριο (ανθολόγιο) και παρατηρούμε τα φυτά. Μαθαίνουμε στο παιδί πώς ονομάζονται, σε ποια κατηγορία ανήκουν και με ποιον τρόπο να περιποιούμαστε. Αν θέλει, το αφήνουμε να πάρει ένα φύλλο από το καθένα και να το κολλήσει στο σημειωματάριό του γράφοντας δίπλα τις σχετικές πληροφορίες.

-Παντομίμα
Η παντομίμα είναι ένα δημιουργικό και διδακτικό παιχνίδι για τα παιδιά. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην δημιουργούν κάτι χειροπιαστό, ωστόσο ασκούν το μυαλό τους και αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να θέλει κανείς. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που υποχρεώνει παράλληλα τα παιδιά να υπακούσουν σε κανόνες. Πασχίζοντας να κάνουν τους άλλους να καταλάβουν τι εννοούν με τις κινήσεις τους, γίνονται ευρηματικά. Ωστόσο, προσπαθώντας και να αντιληφθούν τι προσπαθούν να τους περιγράψουν οι άλλοι παίκτες, χρησιμοποιούν σημαντικά τη φαντασία τους.

Share This

Leave a Comment