Κουκλοθέατρο στο σπίτι

Κουκλοθέατρο στο σπίτι

Το κουκλοθέατρο στο σπίτι είναι μια ευεργετική ασχολία για τα παιδιά. Είτε έχετε υπόψιν σας κάποια συγκεκριμένη ιστορία είτε όχι. Το κουκλοθέατρο βοηθά το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του. Το προτρέπει να επικοινωνήσει, να χρησιμοποιήσει πολλές λέξεις, να μάθει λέξεις και έννοιες που δεν γνωρίζει και στο τέλος να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Το κουκλοθέατρο είναι μια σπουδαία ασχολία για τα παιδιά. Τα βοηθά να εκφραστούν ανάλογα με ό,τι κουβαλούν στον ψυχικό τους κόσμο. Έστω ότι δεν παίζουμε μια συγκεκριμένη ιστορία, την κοκκινοσκουφίτσα για παράδειγμα, αλλά επιλέγουμε να αυτοσχεδιάσουμε. Το κουκλοθέατρο γίνεται μια μοναδική ευκαιρία για να καταλάβουμε τι κουβαλάει το παιδί στην ψυχούλα του. Η διαδρομή που θα επιλέξει για τον ήρωά του και το τέλος που θα σκεφτεί για αυτόν, λένε πολλά για το παιδί. Ακόμη, οι ατάκες που θα πει, οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσει. Είναι εύκολο μέσα από το κουκλοθέατρο να καταλάβει κανείς το ευτυχισμένο παιδί και να διακρίνει το προβληματισμένο, το τραυματισμένο ή το τρομαγμένο.

Το κουκλοθέατρο είναι μια πολύ απλή στην υλοποίησή της ασχολία. Δεν χρειάζεται να έχετε κουκλοθέατρο και ειδική κατασκευή. Παίζεται και στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας. Πάρτε πολλές κουκλίτσες για κουκλοθέατρο, πολλούς χαρακτήρες δηλαδή και διάφορα αξεσουάρ όπως γυαλιά, καπέλα, κασκόλ για να τους αλλάζετε ανάλογα με την ιστορία. Με το κουκλοθέατρο το παιδί διασκεδάζει πραγματικά και αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των χαρακτήρων. Γίνεται ευφυές και δημιουργικό προσπαθώντας να δώσει με τις ατάκες του και το ηχόχρωμά του ζωή και υπόσταση στις κούκλες.

Ακόμη, με το κουκλοθέατρο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις. Καταφέρνει να μπει στη ζωή του άλλου, να ψυχανεμιστεί πώς για παράδειγμα πρέπει να αντιδράσει κανείς όταν απειλείται η ζωή του. Τι έκαναν τα τρία γουρουνάκια για να αποφύγουν τον κακό λύκο; Πώς αντέδρασε ο κοντορεβυθούλης όταν χάθηκε μέσα στο δάσος; Χρήσιμα πράγματα που βοηθούν την όξυνση της κριτικής σκέψης του παιδιού με τρόπο διασκεδαστικό.

Share This

Leave a Comment