Παιχνίδια στο σπίτι για ευτυχισμένα παιδιά

Παιχνίδια στο σπίτι για ευτυχισμένα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν στο διαμέρισμα και περνούν δυστυχώς τον περισσότερο από τον χρόνο τους μέσα σε αυτό. Τα πάρκα στις περισσότερες περιοχές είναι σε άθλια κατάσταση, δομές για τη διασκέδαση των παιδιών λιγοστές και οι γονείς προτιμούν να τα κρατήσουν στο σπίτι. Η επιλογή δε να τα βγάλουν έξω για να παίξουν σε κάποιον πολυχώρο ή παιδότοπο δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται καθημερινά, καθώς απαιτεί χρόνο και επιπλέον έξοδα. Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται στον καναπέ, δεν πρέπει να σπαταλούν τον χρόνο τους παίζοντας με το tablet και δεν πρέπει να βαριούνται. Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται, να είναι σε κίνηση, να ακονίζουν το μυαλό τους και να ψυχαγωγούνται. Ας δούμε παιχνίδια που μπορούν να παίξουν στο σπίτι, ίσως και με τη συμμετοχή της μαμάς ή του μπαμπά.

Παιχνίδια που γυμνάζουν το σώμα
Σε προτεραιότητα θα πρέπει να βάλετε τα παιχνίδια που ταυτόχρονα γυμνάζουν και το σώμα. Στερεώστε στην πόρτα ένα μονόζυγο και βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μερικές ασκησούλες που θα βοηθήσουν τα χέρια και την πλάτη του. Πάρτε ένα χουλαχουπ και προτρέψτε το να κάνει κινήσεις για να γυμνάσει τη μέση του. Πάρτε του ένα σχοινάκι για τρελό χοροπηδητό που γυμνάζει και τα πόδια. Μην παραλείψετε και τη μεγάλη μπάλα της yoga με την οποία μπορεί να γίνει τρελό και σωστό για την εκγύμναση του παιδικού σώματος παιχνίδι.

Καλάθι για μπάσκετ και τερματάκι για γκολάκια
Αν έχετε χώρο πάρτε του μια μικρή μπασκέτα ή ένα ποδοσφαιρικό τέρμα. Σε άλλη περίπτωση μετακινήστε κάποια έπιπλα και τα επαναφέρετε μετά το παιχνίδι. Προτρέψτε το να βάλει μερικά καλάθια και μερικά γκολάκια. Με αυτόν τον τρόπο ασκείται και εκτονώνεται. Στα αγόρια αρέσει πολύ.

Ένα αυτοσχέδιο μπόουλινγκ
Βάλτε στη σειρά άδεια μπουκάλια από αναψυκτικά ή εμφιαλωμένο νερό και προτρέψτε το να τα σημαδέψει με μια μπάλα. Απομακρύνετε εύθραυστα αντικείμενα για να μην έχετε ζημιές και δράματα.

Χορέψτε!
Αρέσει κυρίως στα κορίτσια. Βάλτε τους μουσική και χορέψτε. Μπορείτε ακόμη και να τους μάθετε να χορεύουν είτε με τη βοήθεια κάποιων video είτε με τις δικές σας γνώσεις. Μπορείτε ακόμη να τα βάλετε να επαναλάβουν τις ασκήσεις που κάνουν στο μπαλέτο, για επανάληψη!

Παίξτε κουκλοθέατρο…
Δεν χρειάζεται να έχετε συγκεκριμένο story και σενάριο. Πάρτε τις ειδικές κουκλίτσες για κουκλοθέατρο και φτιάξτε ιστορίες ανάλογα με τους χαρακτήρες και τη διάθεσή σας. Πολύ σημαντικό είναι να μην καθοδηγήσετε εσείς την εξέλιξη της ιστορίας. Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, δίνοντάς του την πρωτοβουλία να το πάει όπως θέλει. Εκείνο είναι ο πρωταγωνιστής. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο, βλέποντας δηλαδή τι είδους ιστορίες πλάθει το παιδί, σας δίνεται η δυνατότητα να ερμηνεύσετε κάποια σημάδια που μπορεί να υποκρύπτουν θέματα που αντιμετωπίζει το παιδί. Ένα παιδί που φτιάχνει μια ιστορία με τρόμο, άγχος, αγωνία μπορεί να είναι θύμα bullying στο σχολείο του.

Παντομίμα
Η παντομίμα είναι ένα ωραίο οικογενειακό παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό του παιδιού. Η παντομίμα είναι ένα παιχνίδι που οι ειδικοί συνιστούν για την βελτίωση της έκφρασης του παιδιού. Παίζοντας καταφέρνει να εμβαθύνει σε έννοιες και να ανακαλύψει νέους τρόπους να τις εκφράσει. Σκέφτεται, δοκιμάζει, περιγράφει και ανακαλύπτει.

Καραόκε
Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να σας πείσουμε. Ίσως το πιο αγαπημένο και διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά. Ακόμη και οι μικροί κακοφωνίξ το αγαπούν. Έχει πλάκα, είναι διασκεδαστικό και υπόσχεται ωραίες οικογενειακές αναμνήσεις. Την κάμερα να έχετε κοντά για να βιντεοσκοπήσετε τους μικρούς σας καλλιτέχνες!

Share This

Leave a Comment