Πώς να απασχολήσεις τα παιδιά στο σπίτι κάνοντας παράλληλα τις δουλειές σου

Πώς να απασχολήσεις τα παιδιά στο σπίτι κάνοντας παράλληλα τις δουλειές σου

Μοιάζει με εξίσωση για δυνατούς λύτες το να απασχολήσεις τα παιδιά σου στο σπίτι ενώ ταυτόχρονα κάνεις και τις δουλειές σου. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα, γκρινιάζουν, θέλουν βόλτα αλλά αν υπακούσεις οι δουλειές θα μαζεύονται και το Σαββατοκύριακο θα είναι σωστή κόλαση. Ας δούμε, λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορείς να απασχολήσεις τα παιδιά στο σπίτι κάνοντας παράλληλα και τις δουλειές σου.

-Μαγειρέψτε μαζί
Τα παιδιά –αγόρια και κορίτσια- δεν βαριούνται όταν μαθαίνουν κάτι νέο. Η κουζίνα που είναι ένας χώρος απαγορευτικός για εκείνα, είναι οπωσδήποτε κάτι που τα ενδιαφέρει πολύ. Ας μην παραλείπουμε ότι συνδυάζει και την απόλαυση των όσων στο τέλος γεύονται. Πάρε τα μαζί σου την ώρα που μαγειρεύεις, όχι όμως για να παρατηρούν τα όσα κάνεις. Ανάθεσέ τους αρμοδιότητες. Κάποιος θα κόψει με τις κουπ πατ το φύλλο ή το ψωμί του τοστ και κάποιος άλλος θα ανακατέψει με προσοχή τα υλικά της ζύμης. Κάποιος θα σου δώσει τον χυμό ντομάτας και κάποιος άλλος θα σου προσθέσει μια κουταλιά αλεύρι. Παράλληλα θα τους εξηγείς τι και πώς κάνεις ή με ποιον τρόπο θα τα ψήσεις. Μην παραλείψεις να εξηγήσεις και την λειτουργία της κουζίνας ή του ψυγείου.

-Μπουγάδα!
Ζήτησέ τους να σε βοηθήσουν τα ξεχωρίσεις τα ρούχα σε λευκά και χρωματιστά για να βάλεις πλυντήριο. Ενθάρρυνέ τα να σου βάλουν μια μεζούρα μαλακτικό μέσα στην ειδική θήκη ή να σου δώσουν το απορρυπαντικό. Ακόμη, ζήτα να σου δίνουν μανταλάκια για το άπλωμα των ρούχων ή ένα ένα τα ρούχα για το στεγνωτήριο. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να τα επιβραβεύσεις.

-Σιγύρισμα του σπιτιού
Ο γενικός κανόνας που θα πρέπει να επιβάλεις στην οικογένεια, λέει ότι, όταν πηγαίνουμε για ύπνο το σπίτι πρέπει να είναι μαζεμένο και τακτοποιημένο. Ζήτησέ τους να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους, τοποθετώντας τα σωστά μέσα στα κουτιά τους. Επίσης μπορείς να τους ζητήσεις τη βοήθειά τους προκειμένου να μαζέψετε το τραπέζι και να βάλετε τα πιάτα στο πλυντήριο. Φυσικά και να βγάλετε έξω μαζί τα σκουπίδια ή να μαζέψουν με το σκουπάκι τα ψίχουλα πάνω από το τραπέζι αλλά και γύρω από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εκπαιδεύονται να είναι υπεύθυνα ενώ παράλληλα νιώθουν όμορφα και χρήσιμα που σε βοήθησαν με τις δουλειές του σπιτιού.

-Η περιποίηση του κήπου
Η φροντίδα του κήπου ή αν δεν έχετε κήπο τότε των φυτών που βρίσκονται στο μπαλκόνι, είναι μια ακόμα ενδιαφέρουσα ασχολία για τα παιδιά. Μπορούν να μαζέψουν τα φύλλα που έχουν ξεραθεί και πέσει ή να ποτίσουν με το μικρό τους ποτιστήρι τις γλάστρες. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μεταφύτευση βάζοντας χώμα με το μικρό τους φτυαράκι. Είναι χρήσιμο παράλληλα να μαθαίνουν πόσο πότισμα χρειάζονται και ποια είναι η σωστή θέση για κάθε φυτό. Πόσο ήλιο ή πόσο φως το βοηθάει ή του κάνει κακό.

Share This

Leave a Comment