Παιχνίδια που ενισχύουν τη συγκέντρωση των παιδιών

Παιχνίδια που ενισχύουν τη συγκέντρωση των παιδιών

Δεν είναι ανάγκη ένα παιδί να έχει διαγνωστεί με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής για να ενισχύσουμε την συγκέντρωσή του. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη κάτι τέτοιο, προκειμένου να μάθουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά στα μαθήματα του σχολείου τους και στο διάβασμά τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει φυσικά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Παίζοντας δηλαδή. Ας δούμε μερικά παιχνίδια που ενισχύουν τη συγκέντρωση των παιδιών.

-Αγαλματάκια ακίνητα…

Όλα τα παιχνίδια που σχετίζονται με την εναλλασσόμενη κίνηση και ακινησία είναι βοηθητικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι τα αγαλματάκια ακίνητα που παίζαμε και εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί τον έλεγχο και την πειθαρχία του σώματός του αλλά και του μυαλού του.

-Βρες τα όμοια ή τις ομοιότητες…

Βάλτε στο παιχνίδι εικόνες ίδια αλλά με μικρές διαφορές. Οι διαφορές μπορεί να είναι σχετικά μεγάλες στην αρχή μέχρι το παιδί να συνηθίσει το παιχνίδι αυτό. Στη συνέχεια βάλτε το παιδί να εντοπίσει αυτές τις διαφορές. Όσο θα βελτιώνεται μπορείτε να δυσκολεύετε το παιχνίδι βρίσκοντας ολοένα και πιο δύσκολες και δυσδιάκριτες διαφορές ανάμεσα στις δύο εικόνες. Πρόκειται για μια άσκηση που βοηθάει σημαντικά στην συγκέντρωση και στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας.

-Θυμάσαι τα αντικείμενα;

Τοποθετείστε σε σειρά κάποια αντικείμενα που να είναι εύκολα στην αναγνώρισή τους. Να μην είναι δηλαδή αντικείμενα που το παιδί βλέπει για πρώτη φορά ή δεν γνωρίζει πώς τα λένε. Στη συνέχεια σκεπάστε τα με κάποιο ύφασμα και ζητείστε από το παιδί να θυμηθεί ποια αντικείμενα ήταν αυτά που του δείξατε και με ποια σειρά.

-Παίζουμε φιδάκι

Διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε για να κερδίσει το παιδί να χρειαστεί γνώσεις αριθμητικής καθώς και να έχει αίσθηση του χώρου. Ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα αναρωτηθούν πώς θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό.

-Κουτσό ίσως;

Αν πάλι θέλετε να γυμνάσετε παράλληλα το παιδί, παίξτε μαζί του κουτσό. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που βοηθά το παιδί να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες και την ισορροπία του. Ζωγραφίστε με κιμωλία τα κουτάκια ή προκαλέστε το να τα ζωγραφίσει μόνο του. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να συσχετίζει τα μεγέθη και αποκτά μαθηματικές γνώσεις, καθώς χρειάζεται να συμπληρώσει τους αριθμούς.

Share This

Leave a Comment